Jdi na obsah Jdi na menu

Recepty slavných

CHEESECAKE- JAN TRNKA                         13.6.2019

200g máslových sušenek, 80g másla, 3vejce, 250g ricotty, 400g zakysané smetany, 2sáčky vanilkového cukru, libovolné ovoce, muškátový cukr.

Sušenky rozmačkáme a drt smícháme s rozehřátým máslem. Vzniklpou hmotu rovnoměrně natlačíme do vymazané formy a necháme odpočinout. Vejce rozšleháme a smícháme s ricottou. Vzniklou směs navrstvíme na sušenkový základ, vložíme do vyhřáté trouby a pečeme při 190stupnu 25minut.. Zakysanou smetanu smícháme s vanilkovým cukrem, přidáme na vzniklý základ a necháme ještě pár minut péct. hotový ozdobýme ovocem a posypeme cukrem.

 

 

 

ZAPEČENÉ SMETANOVÉ BRAMBORY- MICHAELA DOLINOVÁ                         7.6.2019

1kg brambor, 300ml smetany ke šlehání, 50g másla, muškátový oříšek, sůl a pepř.

Troubu předehřejeme na 160stupnu. Brambory oloupeme a NAKRÁJÍME NA TENKÉ PLÁTVe vrstveníé bramboKY. Zapékací misku vymažeme máslem, vyložíme vrstvou brambor, osolíme a opepříme, postrouhánme nmuškátovým oříškem, zalijeme trochou smetany.

Ve vrstvení brambor pokračujem stejným zpusobem dokud není miska plná, dokud nespotřebujete všechny brambory. Zhruba po jedné hodině pečení vyndáme z trouby, poklademe plátky másla a pečeme ještě pul hodiny, dokud nejsou brambory zlatohnědé.

 

 

RÝŽE DUŠENÁ SE ZELENINOU

3 varné sáčk\y rýže, špetka šafránu, 2lžíce oleje, 400gmražené zeleninové směsi, sůl.

Zeleninovou směs nerozmrazujeme jen jí necháme trochu povolit.

Sáčy s rýží propláchne a uvaříme dle návodu. Dobu vaření ale zkrátíme na polovinu, rýže nesmí být měká. Sáčky s předvařenou ráýží pak vyjmeme, necháme okapat a rýži vysypeme.

V hrnci rozpálíme olej, pžřidáme rýži a zprudka jí osmahneme,. K rýži přisypeme zeleninu, špetku šafránu a nakonec jen zlehka promícháme. 2minuty necháme zprudlka ohřívat, na dně pánve se utvoří kůrčička. Pak k rýži přilijeme teplou vodu, přikryjeme pokličkou, snížíme teplotu na minimum, necháme rýži dusit 20minut bez míchání do měkja.,

Dušenou rýži se zeleninou osolíme a podáváme k minutkám z masa,.

 

 

 

HOVĚZÍ MASO S MRKVÍ A BRAMBORAMI- LINDA FINKOVÁ                          22.4.2019

500g hovězího masa, mrkev, bílí pepř, moučkový cukr, sůl, 1lžíce citronové štávy, máslo a instantní jíšku.

Hrnec vymažeme máslem, doprostřed polžíme máso a kolem nasypeme na kolečka nakrájenou mrkev. Maso trochu posolíme, opepříme bílím pepřem, na mekev položíme kousek másla a vše malinko podlijeme. Pomalu vyaříme, dokusd se maso nezačne mírně rozpadat.

Po jeho vyjmutí přidáme do mrkve trochu cukru, citronovou štávu a trochu instantní jíšky a máme hotovo.

Mezitím si připravíme brambory v páře, které podlijeme máslem.

 

 

 

OBRÁCENÝ JABLEČNÝ KOLÁČ- LINDA FINKOVÁ                          20.4.2019

1,6hrnku cukru, muškátový oříšek, 2hrnky plátku jablek, mlezou skořici, 5lžic rozehřátého másla, citron, 2vejce, 1lžička prášku do pečiva, 1/4hrnku mléka, špetka soli, 1hrnek hladké mouky.

Formu vymažeme tukem. Jablka očistíme a oloupeme, zbavíme jadřincu a nakrájíme na plátky. Odebereme požadované množství.

¨Na dno naaranžujem plátky jablek, po vyklepení totiž budou navrchu. Jablka posypeme polovinou cukru, citronovou kůrou a skořicí, muškáten a pokapeme citronovou štávou. Než je zalijeme těstem, poprášíme je moukou a přelijeme částí rozehřátégho másla.

Ušleháme vejcve aby byla namíchaná. Vmícháme zbytek másla a mléka.  nalijeme do směsi mouky, zbytklu cukru, soli a prášku do pečiva. Lehce spojíme, vzniklým těstem zalijeme jablka ve formě.

Obrácený jablečný koláč pečeme v troubě předehřáíré na 175stupbu 30-40minut. Poté ho přiklopíme talířem a obrátíme. Ozdobíme dle fantazie a hned podávánme.

 

 

KUŘECÍ ŘÍZEČKY V COUNFLAKES A BRAMBOROVOU KAŠÍ- ŠÁRKA VACULÍKOVÁ                  31.3.2019

4kuřecí prsní řízky, hladká mouka, vejce, kukuřičné lupínky, sůl a pepř, olej, 1kg bramboir, máslo, plnotučné mléko.

Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky, propláchneme, vložíme do hlubšího kastrolu, zalijeme horkou vodou, osolíme a dáme vařit. kuřecí prsa očistíme, nakrájíme na tenčí plátky, poté na širší proužky. Osolíme a lehce opepříme. Obalujeme v mouce., rozšlehaném vejci a rozdrcených kukuřičmných lupínkách. Smažíme v ropzpáleném oleji dozlatova. Vařené bramvbory slijeme,. přidáme sůl a máslo, necháme ho rozpustit, poté šleháme a postupně přidáváme horké mléko, dokud není kašeš hladká a našlůehaná.- podáváme spolu s řízečkly.-

 

 

 

KRUTÍ PRSA NA ČESNEKU S BRAMBOREM- ŠÁRKA VAŇKOVÁ                      29.3.2019

600g krutích prsou, misku hladké mouky,  1citron- štvu a kůru, 6stroužku prolisovanéhio česneku, 4špetku hrubě mletého pepře, 4špetky soli, 1lžíce sušeného oregana, 1lžíce sučšené petrželky, 100ml oleje.

Krutí prsa rozkrojíme aby vznikly plátky. Maso osolíme a obalíme v hladké mouce. Oloupaný česnmek prolisujem. Na rozehřátýb olej dáme česnek a prom,ícháme, pak přidáme krůtí plátky a mícháme 5 minut. Plátx otočíme pposypeme oregánem, petrželkou a pepřem, smažíme 5-10minut, až je maso měké. Nakonec masop pokapeme citronovou štávou, posypeme citronovou kurou a promícháme. Po 5minutách maso vyndáme a necháme okapat., Podáváme s bramborem.

.

 

 

 

STEYK Z LOSOSA S ŘECKÝM SALÁTEM- MARCELA BŘEZINOVÁ                     25.2.2019

2steyky z lososa, 1citron, 3středně velká rajčata, 1oloupaNÁ OKURKA, 1červená paprika, 1červená cibule, 50g černých oliv,. 150g sýra feta, 2lžičky sušemého orwegána, sůl, červený vinný ocet, máslo, 100g extra panenského olivového oleje.

Řecký salát- rajčata a okurky nakrájíme na větší kusy. Papriku zbavíme semínek a nakrájíme na širší proužky, cibuli na klínky. Všechnu zeleninu a olivy rozdělíme do misek a zakápneme olivovým olejem. Na salát zasypeme kostičky feta a na ně oregano.

Steyk z lososa opečeme v pánvi na másle, z každé strany tak 2minuty. oSMAŽENÉ STEXYKY PAK VLOŽÍME DO TROUBYM  pečeme na 80stupnu 8minut. Po vyndání posypeme solí a zakápneme citronem.

Podáváme společně se salátem. Na stuůl postavíme vinný ocet a sůl, aby si každý mohl dochucovat dle svého.

 

 

MUSAKA- MARCELA BŘEZINOVÁ                              25.2.2019

5středních lilku, 4-5větších brambor, 4zralá masitá rajčata, 1velká cibule, 2lžíce přepuštěného másla, 600g mletého masa, 1sklenka červeného vína, špetka mleté skořice, sůl, stliný olej.

Bešamel- 3lžíce přepuštěného másla, 5-6lžic hladké mouky, 750ml plnotučného mléka, 3vejce, žloutky a bílky odděleně, hrnek strouhaného čedaru, špertka muškátového oříšku.

Omyté lilky nakráíjíme na plátky, pořádně osolíme a dáme na síto půl hodiny vypotit. Mezitím olozpeme a pokrájíme brambory a uvaříme je v osolené vodě do poloměka. Rajčata rozpulíme, nastrouháme nahrubo kromě slupky a stejně tak nastrouháme nahrubo cibuli. Do pánve dáme trošku vody cibuli a přepuštěné máslo. Zvolna opékámem, dokud se neodpaří téměř všechna tekutina,. přidáíme maso a promícháme. Směs zalijeme vína a přidáme rajčata, trošku vod a skořici, osolíme a necháme zvolna bublat do odpaření vody. Lilky propláchneme studenou vodou apelivě osušíme. opečeme je z obou stran a vyskládáme na tác aby vychladly.

Bešamel- Rzpuštíme přepuštěné máslo, vysypeme na něj mouku a mícháme, dokud nezačne zlůátnout. Jíšku zalijeme horkým mlékem a dukladně propláchneme. Do bešamwelu hned za tepla zašleháme žloutky a nastrouhaný sýr a dle potřeby osolíme a ochutíme špetkou muškátového oříšku. Z bílku ušleháme pevnýá sníhm, když je maso opečená a voda odpařená, opatrně do něj sníh z bílku vmícháme. Troubu předehřejeme na střední teplotu.

Na dno způékací mísy rozprostřeme polovinu opečených plátku lilku na ně dáme polovinu masa, pokračujeme polovinou dávky brambor, opět vrstvou masa, pak zbytkem brambor a navrch dáme znbytky lilku. Vše zalijeme bešamelem a vložíme na 45 MINUT do trouby.