Jdi na obsah Jdi na menu

Hvězdy minulosti

SNAD ZLÁ SNAD NEŠTASTNÁ- SVĚTLA AMORTOVÁ                         7.6.2019

Živonechvalně známé herečky Světly Amortové byl plný paradoxu. více než herečka se proslavila jako kovaná komunistka, která neváhala připojit svůj podpis jako souhlas pro trest smrti pro kolegyni Jiřinu Štěpničkovou, za druhé světové války však neváhala bojovat za svou vlastm odsedfěla si téměř dva roky v nacistickém vězení, zaplatila za to velmi vysokou dan.

budoucí herečka se narodila v listopadu 1911, v Dobromislích u Prostějova, do rodiny známého sochaře Arnošta Amorta, Část svého dětství strávila v Rusku, nikdy nestudovala herectví, herecké hodiny brala soukromě u pani Vetterové. Stáít se herečkou byl její velký sem,. task díky její píli a přímluvám, se již jako dvacetiletá stala elávkou činohry národního divadla. Později získala stálé angažmá v Holešovické Uranii.- Poté její cesta vedla na pět let do národního divadla v Bratislavě, což bylo pro její život přelomové.

Láska v divadle- právě zde totiž potkala svéhjo budoucího manžela Karla Beníška. Do Prahy se vrátila společně s ním. V Praze už ale  zářilo plno hvězdných div, vedle tkových děv nemla mnoho šancí, Začala se proto věnovat víc rozhlasu. Zas okupace prokázala velkou dávku odvahy, Už v této době byla velmi levicově orientovaná, za svou vlast se neváhala postavit. Spolu s manželem se věnovali odbojové činosti. Tím si vysloužili rok a pul nacistického žalůáře. Mezi kolegy se proslýchalo, žev na ní ve vězení dokonce dělali s pokusy s um,ělým oplodněním, díky čemuž přišla doživotně o možnost stát se matkou. Možná proto velmi zahořkla a po válce své trauma ventilovala hlavně nenávistí ke svému okolí. Žla mottem- kdysi jsem trpěla já ted budete trpět vy. Mně však nikdy neublížila, nechALA se slyšet její hereckáí kolegyně Antonie Hegerlíková. Přitokm před svým uvězněním dokázala přd odbojem prokázat ohromnou statečnost, zachraňovala raněné, jak byla fortelná, dokázala je třeba odnést na zádech, po roce 1945 se Světla automaticky přidala ke komunistické straně a jako velmi aktivnmí členka se stala významnou funkcionářkou. mimo svou politickou angažovanosdt se ihned po válce zapojila ihned do divadelního života.

Film jí opovrhoval- hrála v divadle městských a Pražských v divadle na Vinohradech, v roce 1980 odešla na odpočinek.

Velmni neoblíbená.- nakonec herečka vešla do povědomí lidí víc jako kovaná komunistka, nehledící napraco ani nalevo. Členkou KSČ byla od roku 1945 dále byla členkou UVKSČ a mnoho jinýh funkcí., Světla byla pro své militářské soudružství v divadle neoblíbená, Navíc neměla přjemnou a nesnášenlivou povahu,. Když jí ale přišli do divadla pozdravit její bývalé spoluvězenkyně z nacistického kriminálu, objímaly se a ona celá rozkvetla,.

Nenávisti k lidem a traumatu z války se už nikdy nezbavia. tehdější režim svého bílého koně v přední linii rád a velmi často odměnoval ruznými poctami. P/yšnila se řádem Vítězného února, medajlí JK Tyla Řádem práce a vyznamenáním za vynikakjící práci. Svého manžela přežila o necelých deset let, zemřla v roce 1985 bezdětná. Divadelní tamtamy však tvrdí, že po ní by\l utajený adoptovaný syn, což ovšem nikdy nebylo potvrzeno ani vyvráceno.